Modtager af sprog- og kulturprisen 1982

Peter Ejnar Lauritzen Seeberg (1925 – 1999).

Peter Seeberg blev født i Skrydstrup hvor faderen var lærer. Hjemmets indremissionske holdning prægede ham hele livet og han forfatterskab.

Efter studentereksamen fra Haderslev Katedralskole i 1943 arbejde han et halvt år i et filmstudie i Berlin, her producerede man bl. a. propagandafilm for naziregimet. Efter hjemkomsten læste han litteratur på Københavns Universitet, han blev mag. art. i 1950.

Kulturhistorien havde hans store interesse, udover ansættelse ved Nationalmuseet var han også ansat på museer i Bergen og Ålborg.

Trods interessen for kulturhistorie blev han først og fremmest kendt som skønlitterær forfatter. Det blev til godt en halv snes små romaner og novellesamlinger foruden nogle børne- og ungdomsbøger og en dramatisering af Blichers ”Brudstykker af en landsbydegns dagbog”.
Hans første bog ”Bipersonerne” udkom i 1956, efter at være afvist
af fire forlag.

Seeberg havde sommerhus på Rømø og mange hans bøger beskæftiger sig med forholdene på Vestkysten og ved Vesterhavet. ”Ved havet” (1978) skildrer en sommersøndag i Lakolk på Rømø med varmedis og tordenskyer lurende i vest. ”Rejsen til Ribe” (1990) skildrer en drengs rejse fra Skærbæk til Ribe. (H. E. Sørensen ”Alle de Skjalde” side 542ff).

Peter Seeberg er begravet på Rømø Kirkegård.

Prisen som Peter Seeberg fik i 1982 blev benævnt Sprogforeningens Litteraturpris.